Besparen op de energiekosten van een herenhuis

De energierekening van een herenhuis kan flink in de papieren lopen. Het gaat om grote ruimtes die niet altijd even goed geïsoleerd zijn. Er is dus flink wat energie nodig om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. In deze blog bieden we 4 concrete tips waarmee je aan de slag kunt wanneer je wilt besparen op de energiekosten van zo’n herenhuis.

 

  1. Ga bewust om met energie

De meest voordehand liggende mogelijkheid om te besparen op energie is natuurlijk zo min mogelijk energie gebruiken. Er zijn allerlei manieren om minder energie te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor led lampen in plaats van ouderwetse gloeilampen. Doe de was op een lagere temperatuur, of gebruik de eco-stand. Zorg daarnaast dat apparaten niet allemaal in stand-by modus staan wanneer je ze niet gebruikt. Je kunt ze het beste helemaal uitschakelen. Als laatste is het handig om verouderde apparatuur zoals oude koelkasten of vriezers te vervangen voor een nieuwe type. Nieuwe huishoudelijke apparatuur is vele malen energiezuiniger dan apparaten van bijvoorbeeld 10 jaar oud.

 

  1. Begin met isoleren

De grote oudere herenhuizen zijn vaak relatief slecht geïsoleerd. De grootste inhaalslag ligt dan ook bij de isolatie. Zorg voor spouwmuur-, gevel-, en vloerisolatie. En overweeg ook dubbel of driedubbel glas. Dit kan flink schelen in de energierekening.

 

  1. De CV-ketel de deur uit

Het gas wordt steeds duurder, en stroom juist goedkoper. Bovendien kan je steeds beter zelf stroom opwekken. Het loont dus, zeker voor de lange termijn, om de gasgestookte CV-ketel de deur uit te doen, en deze te vervangen voor een duurzaam alternatief. Alternatieven zijn bijvoorbeeld een warmtepomp, biomassaketel, zonneboiler of infraroodpanelen.

 

  1. Energieprijzen vergelijken

Een laatste tip die je veel geld kan besparen is het jaarlijks vergelijken van energieprijzen, en het jaarlijks overstappen van energieleverancier. In de energiemarkt wordt je als loyale klant niet beloond. Sterker nog, wanneer je elk jaar switcht van leverancier ben je veel goedkoper uit. Leveranciers werken met enorme welkomstbonussen tot wel €250. Wanneer je elk jaar overstapt, profiteer je ieder jaar opnieuw van zo’n bonus. Je kunt op die manier heel veel geld besparen zonder dat je een dag zonder stroom en gas komt te zitten.