Een gevelkachel

Als u aan het kijken bent voor verwarm elementen voor bij u thuis, dan bent u vast al vele dingen tegen gekomen zoals een open haard, kachel of elektrische of gas kachel/haard. Wellicht heeft u niet gekeken naar een zogeheten gevelkachel. Het wordt gebruikt voor het verwarmen van lokale kamers. Een gevelkachel is al een lang gebruikte verwarmingselement. Het vindt zijn oorsprong in het feit dat vroeger geen manier was om verschillende openbaarden te plaatsen in één huis. Op die manier is een op aardgas bestuurbare gevelkachel opstaan. Deze is op gas en brengt even veel warmte al een daadwerkelijke haard.

Hoe werkt een gevelkachel
Het grote voordeel van een gevelkachel is het feit dat het geen schoorsteen nodig heeft. Dat betekent ook dat het eigenlijk overal te plaatsen is, zolang het maar vast zit aan een muur. Tussen de muur en kachel zit dan een buis om de rook naar buiten af te voeren. Het is een gesloten systeem waardoor de zuurstof en koolstofmonoxide niet met elkaar in contact komen. Het voordeel hiervan is dat het geen zuurstof van de desbetreffende kamer voor de kachel gebruikt, maar gewoon van de buitenlucht.

De gemakken van een gevelkachel
Een gevelkachel is gemakkelijk te bedienen en te onderhouden. Het in principe veel makkelijker dan een open haard, aangezien deze geen aan en uit knop heeft. Een gevelkachel heeft dat wel. Doordat er een gasaansluiting aan het apparaat zit hoeft u alleen een knopje aan te klikken om het apparaat op gang te laten gaan. Een kind kan de was doen.

De nadelen van een gevelkachel
Afgezien van de geweldige warmte die het apparaat naar binnen brengt zijn er enkele nadelen. Qua sfeer gezien staat de gevelkachel achter een open haard of een gashaard. Het brengt namelijk geen zichtbare vlammen met zich mee. Ook het design is niet voor iedereen weggelegd. Door de jaren heen zijn er wel veel verschillende ontwerpen gemaakt, maar het blijft een groot wit ding in de hoek of midden van een muur. Het is zeker niet iedereen zijn smaak, maar het past wel in wat oudere huizen.

De kosten van een gevelkachel
U vraagt zich wellicht af wat de prijs van een gevelkachel is. Door de jaren heen heeft de prijs flink geschommeld. Tegenwoordig ligt de prijs ongeveer tussen de vijfhonderd en duizend euro. De prijsverschillen liggen vooral in ontwerp en energie label. De verschillende modellen kunnen namelijk flink verschillen in uitstoot en toestoot van warmte. De modellen zijn te visualiseren als tijdloos en ouderwets. Voor tijdloze ontwerpen betaalt u meestal een tandje meer.

Bron: 123verbouwen.nl