Een taxus plaatsen in de tuin

 

De taxus is een boom of een struik dat valt onder de familie van de conifeer. De bomen en de struiken van de taxus groeien erg traag, maar het zijn daardoor wel zeer langlevende struiken en bomen. Een taxusboom kan ook erg lang worden. Afhankelijk van het type taxus kunnen sommige taxussoorten van 2,5 meter tot 20 meter hoog groeien, waarbij de boomstam een omtrek kan bereiken van 5 meter. Deze grote taxussen zijn in Nederland en Belgiƫ niet te zien, hier staan vooral veel taxushagen, taxusstruiken en kleine taxusbomen. Net zoals coniferen heeft ook de taxus bladeren in de vorm van naalden. Deze naalden worden tussen 1 en de 4 centimeter.

De taxushaag

De taxushaag zien we veel in Nederland en Belgiƫ. De taxus is dan ook een uitstekende struik om er een mooie tuinafscheiding van te maken. De reden dat veel mensen voor een taxushaag kiezen is het gemakkelijke onderhoud, de struik is gemakkelijk te snoeien en hij blijft ook in de winter groen. Een taxushaag is dan ook bestand tegen de winterse weersomstandigheden, zoals vrieskou. Wanneer je de struiken als haag dicht tegen elkaar plant, zullen de takken in elkaar verwegen en heb je een perfecte groene tuinafscheiding. Ook kun je met een taxushaag zelf bepalen hoe hoog je je tuinafscheiding wilt. Je kunt de haag laag houden, maar wil je een hoge haag van twee meter, dan kan dit ook.

Wanneer de taxus planten?

Als jij ook een taxushaag wilt planten, dan is het najaar de ideale tijd om je haag te planten. Wanneer je daar te laat voor bent, dan kan dit eventueel ook in het voorjaar, maar let er dan wel op dat de vorstperiode inmiddels voorbij is. Ook in het najaar moet je daar opletten. Het is aan te raden om geen taxus te planten na half oktober, omdat meestal dan de vriesperiode begint. Gemiddeld heb je voor een taxushaag ongeveer drie tot vier taxusstruiken per meter nodig. Plant ze op ongeveer 30 tot 40 centimeter afstand van elkaar zodat ze de gelegenheid krijgen om te groeien. Plant een taxus nooit op plekken waar geen zon komt. Het beste komt een taxus uit in de volle zon op plekken met halfschaduw. De grondsoort is niet zo heel erg van belang bij de taxus. In principe kan een taxus op vrijwel alle grondsoorten groeien. Let er alleen wel op dat water goed afgevoerd kan worden. Het is niet goed als de taxus langdurig in het water staat.

Is de taxus giftig?

Alle taxussoorten zijn giftig. Maar niet de plant zelf, maar de zaden. De zaden groeien in een rode besjes. De besjes zelf zijn veilig om te eten, maar de zaden zijn uiterst giftig. De zaadhuis is wel erg hard en daardoor is het mogelijk dat vogels de besjes kunnen eten en de zaden onbeschadigd kunnen uitpoepen. Bij mensen, huisdieren en vee daarentegen kan de zaadhuid afbreken en kunnen daardoor giftige stof binnenkrijgen. Plant daarom nooit een taxus in de buurt van koeien en paarden en pas ook op met huisdieren. Sommige taxussoorten leveren grondstoffen voor kankermedicijnen dat gebruikt wordt voor chemotherapie. Dit medicijn staat bekend onder de naam Taxol.

Bron: Woninginrichtingonline.nl