Hier het winterseizoen met de lekkerste geurkaarsen

Geurkaarsen zijn heerlijke interieuraccessoires die naast een gezellige sfeer ook een lekkere geur verspreiden. Vooral in de koude wintermaanden is er niets zo fijn als een geurkaarsje aansteken als het buiten al begint te schemeren. Met een dekentje, een kop thee, wat lekkers en een leuke film of een spannend boek op de bank kan jouw avondje zo niet meer stuk!

Fijne geuren voor in de herfst en winter
Bakkersgeuren en andere “eet”geuren zijn enorm populair voor winterse geurkaarsen. Denk maar bijvoorbeeld aan vanille, kaneelbroodjes, pumpkin spice en appeltaart. Met zulke geurkaarsen ruikt het meteen alsof je je flink hebt uitgesloofd in de keuken! Krijg je teveel honger of houd je gewoon niet zo van geurkaarsen met een voedselgeur? Andere typische wintergeuren zijn bijvoorbeeld haardvuur, dennenbomen of andere “hout”geuren. Je huis ruikt dan gelijk naar een winterse bos of een knisperend haardvuur! Een leuke tip is ook om bepaalde geuren met elkaar te combineren en dat je zo je eigen huisgeur creëert! Niet alle geurkaarsen laten zich natuurlijk goed met elkaar mengen, maar een vanille-geurkaars complimenteert soms bijvoorbeeld een appeltaart-geurkaars. Wees dus creatief en mix en match je unieke geurkaarsen!

Hoe brand ik de geurkaars op de juiste manier op?
Als je een geurkaars gekocht hebt, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Om de levensduur van de geurkaars te maximaliseren, kun je een aantal tips opvolgen. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gehele bovenste waxlaag van de geurkaars gesmolten is voordat je hem uitblaast. Dit is vooral belangrijk als je de kaars voor het eerst aansteekt. Waarom? Zo voorkom je zogeheten “tunneling”: dat de geurkaars niet geheel opbrandt en de randen waar de wax tegen het glas aanzit, steeds niet smelten. Verder is het belangrijk dat je het lontje na het uitblazen eventjes weer centreert zodat ‘ie niet scheef staat. Knip het lontje vervolgens tot ongeveer een halve centimeter voordat je de kaars de volgende keer weer aansteekt. En zoals altijd met vuur: houd de geurkaars buiten bereik van kinderen en huisdieren en laat de kaars op een veilige plek branden en altijd onder toezicht.

Wat kan ik met lege geurkaarsenhouders doen?
Heb je je lekkere geurkaars nu eenmaal opgebrand? Dan kun je het lege glas waar de kaars in zat weggooien, maar je kunt hem ook bewaren en een nieuwe functie geven! Zet hem bijvoorbeeld op je kaptafel en doe er je make-up kwasten in. Of gebruik hem als vaas, pennenbakje of wattenstaafjes-houder. De mogelijkheden zijn eindeloos! Maak de houder wel eerst even vrij van de overgebleven wax door er voorzichtig heet water in te gieten. Wacht tot de wax gesmolten is en giet het water weg. Pak vervolgens wat keukenpapier en veeg hiermee de binnenkant van het glas schoon. Herhaal dit proces eventueel nog een keer als niet alle wax weggesmolten lijkt te zijn. Maak de houder schoon met een sopje om de allerlaatste restjes te verwijderen en je nieuwe bakje/glas is weer klaar voor gebruik!

Bron: schilder-inutrecht.nl