Bij het kopen van een woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo is het allereerst belangrijk dat de stijl van een woning aansluit bij je persoonlijke voorkeuren! Kies je voor een landelijk vormgegeven huis, of ga je juist voor een heel moderne woning? Vaak bepaalt de periode waarin een woning gebouwd is, welke uitstraling deze heeft. Naast de stijl van de woning speelt ook de beschikbare ruimte een belangrijke rol. Heeft de woning voldoende kamers? Zijn er mogelijkheden om het aantal kamers uit te breiden? Soms beschikt een woning over een hele grote kamer, die eenvoudig kan worden opgesplitst in twee kleinere ruimtes. Een alternatief is het uitbouwen van de woning. In dit geval zijn er een aantal zaken om vooraf uit te zoeken.
Tip: laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren bij de aankoop van een woning. Zo voorkom je dat je in de eerste jaren direct gebreken op moet lossen. Het is lang niet altijd mogelijk om deze kosten te verhalen op de verkopende partij.
Uitbouwen van een nieuwe woning
Het uitbouwen van een bestaande woning betekent allereerst, dat er voldoende ruimte in de tuin moet zijn. Daarbij is het prettig als er al heipalen in de grond zitten. Deze heipalen zijn mogelijk bij de bouw van de woning aangebracht. Een alternatief is het gebruik van heipalen van de buren. Dit kan alleen wanneer beide buren voor een uitbouw gekozen hebben. De heipalen worden op de erfgrens geplaatst, waarbij deze een klein stukje uitsteken aan beide kanten. Het biedt de basis voor de uitbouw van je eigen woning!
Uitbreiden van de groepenkast in huis
Een uitbouw kan betekenen dat de groepenkast in huis moet worden uitgebreid. Het uitbreiden van een groepenkast is niet iets wat je zelf kunt doen. Je hebt hiervoor de hulp van een elektricien nodig. Elektriciens beschikken over de kennis en ervaring om de meterkast te vernieuwen. Wanneer je een aanpassing aan de meterkast doorvoert, moet de meterkast als geheel voldoen aan de laatste veiligheidseisen. Zeker bij oudere woningen kan dit heel wat voeten in de aarde hebben.
Breng het type bewoner van een wijk vooraf in kaart
Niet alleen de woning moet uitgebreid bekeken worden. Let ook de wijk waarin je straks komt te wonen! Maak een ronde door de wijk, kijk wie je tegenkomt en maak waar mogelijk een praatje met buurtbewoners. Ook op internet kun je veel informatie vinden over wijken. Denk bijvoorbeeld aan het stemgedrag van de wijk, de gemiddelde leeftijd van bewoners, het aantal kinderen wat een huishouden heeft, enzovoorts. Pas je bij het profiel wat je van de wijk gemaakt hebt? Ook het percentage huurwoningen kan iets zeggen over het type bewoner in een wijk.
Tip: op de website van de politie vind je een handige kaart, waarop je de laatste meldingen van inbraak of vandalisme terugvindt. Bekijk deze voor je een bod doet op een huis! Ook een verkoper of makelaar kan je vaak meer over de buurt vertellen.