Hoe je huis opnieuw in te richten zonder dat het
een fortuin kost

Je huis opnieuw inrichten kost meestal veel geld en daarnaast vergt het ook een hoop tijd en moeite. Maar een make over van het je huis hoeft niet per se een gat te slaan in je portemonnee en je energieniveau. Met een beetje planning en onze tips over hoe je een huis kunt herinrichten zonder failliet te gaan kun je dit makkelijk doen zonder dat het al te veel kost.

Beantwoord een paar simpele vragen: de meeste van ons die een huis opnieuw willen inrichten doen dat omdat het huis er ouderwets, uit de tijd of oud uitziet of omdat we gewoon iets nieuws willen. Om het meeste uit je herinrichtingsbudget te halen is het belangrijk om antwoord te geven op een paar belangrijke vragen, waarvan de eerste luidt:
- Waarom wil je precies je huis opnieuw inrichten?
- Ben je uitgekeken op hoe je huis eruitziet?
- Ben je het aan het opknappen omdat je je huis wilt verkopen?
- Ga je verbouwen omdat er gezinsuitbreiding op komst is?
- Of ga je opnieuw inrichten omdat je meer ruimte wilt creëren, je een kantoor wilt maken of dat je een functionelere indeling wilt?
Zodra je precies weet wat je wilt is het tijd om een plan van aanpak te maken.

Maak een plan van aanpak: voordat je begint met geld uit te geven is belangrijk om een plan in het achterhoofd te hebben. Als je namelijk weet wat je precies wilt veranderen in je huis en hoe je dit precies wilt gaan doen, bespaar je een hoop tijd, energie en geld. Bepaal welke plekken je verandert wilt hebben, welke veranderingen dat precies zijn (ruimte maken, mooier maken of ergens de nadruk op leggen etc.) en van welke stijl of thema je gebruik gaat maken in het plan van aanpak. Bekijk woningmagazines en websites als je inspiratie nodig hebt. Zelfs als veel mensen het hebben van een plan overdreven vinden, kan het je nog wel duizenden euro’s aan besparingen opleveren door dingen niet te kopen die je ook niet nodig hebt. Een plan is essentieel als je geld wilt besparen.

Kijk rond: herinrichten met een beperkt budget betekent dat je koopt bij goedkope zaken of winkels die opruiming hebben. Als je geen bergen geld te besteden hebt zul je veel moeten rondkijken en proberen uit te komen bij die winkel die jouw product voor de laagste prijs aanbiedt. Kijk rond bij interieurzaken voor inspiratie en bepaal welke dingen je echt wilt hebben. Daarna kijk je elders of ze het niet goedkoper hebben en de kans bestaat dat je veel van wat je nodig hebt voor de helft van het geld ergens anders kunt kopen. Koop zoveel mogelijk bij winkels die aanbiedingen hebben en als je ergens geld op hebt bespaard kun je dat bespaarde geld uitgeven aan een of twee dure dingen in een interieurzaak die je echt wilt hebben. Je kunt internet gebruiken om alledaagse huishoudelijke dingen goedkoop aan te schaffen.

Stel prioriteiten: onthoud dat als je iets verandert aan je huis, je hier waarschijnlijk lang tegenaan zult kijken. Je huis herinrichten hoeft niet te betekenen dat je huis er goedkoop uit komt te zien. Dingen zoals tapijten en vloeren, of houten items die goedkoop aangeschaft zijn kunnen er ook goedkoop uitzien waarmee ze de uitstraling van je huis verpesten. In plaats van hierop te beknibbelen zou je moeten gaan voor kwalitatief goed materiaal, dat lang meegaat. Bespaar op zaken zoals beddengoed, frutsels en decoratieve elementen die je toch in een paar jaar weer verandert.