Huis verduurzamen? Zo doe je dat!

Steeds meer huishoudens hebben het doel om hun huis te verduurzamen. Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen om het huis duurzamer te laten te functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld voor isolatie kiezen of voor zonnepanelen. De meeste mensen hebben niet de luxe om alle aanpassingen in een keer te doen en daarom zal je keuzes moeten maken. Hieronder vind je een aantal tips om je huis te verduurzamen zonder veel geld uit te geven.

Wat houdt duurzaam precies in?

Op het internet kom je ontzettend veel verschillende termen voor duurzaam tegen, waardoor sommige mensen niet meer weten wat het nu precies inhoudt. Het is en blijft een vaag begrip en er spelen ontzettend veel factoren voordat je iets duurzaam kunt noemen. Wij zelf hanteren de volgende definitie aan duurzaamheid: ‘Producten of items die zo min mogelijk schade aan het milieu aanbrengen’. Het is een illusie om te denken dat er materialen bestaan die helemaal geen schade aan het milieu toebrengen. Elk product is bewerkt of getransporteerd en zal daarom schade aan het milieu toebrengen. Daarom noemen we een product of item duurzaam die zo min mogelijk (bijna geen) schade aan het milieu toebrengt.

Investeer in isolatie en zonnepanelen

Veel Nederlandse huizen zijn al voorzien van een goede isolatie. Heeft jouw huis nog geen goede isolatie dan is het raadzaam om hier eerst naar te kijken. Het isoleren van je woning is vaak niet goedkoop, maar het levert voldoende op. Zo kun je de aankoopwaarde van isolatie en zonnepanelen eenvoudig terugverdienen, aangezien je energie ontvangt van de zee.

Kies voor bamboe!

Ondanks dat je het misschien niet verwacht had, is bamboe een van de duurzaamste materialen in de wereld. Waarom? Omdat het snel groeit, voordelig in aanschaf is en daarbij een lange levensduur kent. Bamboe groeit relatief snel, zeker in verhouding met hout. Bepaalde soorten bamboe planten groeien wel een meter per dag. Hierdoor is er minder ruimte nodig om bamboe te groeien waardoor er minder schade aan de natuur wordt aangericht. Meer weten over hoe duurzaam is bamboe nu eigenlijk?