Last van lekkage? Dit kan de oorzaak zijn! 

Een lekkage in huis kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken die op muren en plafonds ontstaan. Wist je dat er schimmels op deze plekken kunnen groeien? Het is bepaald geen fijn en hygiënisch idee. Naast vochtplekken op muren ligt ook houtrot op de loer. Houtrot ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een lekkage in het dak. Via een scheurtje kan er vocht bij je woning naar binnen sijpelen. Een dergelijke schade kan vanzelfsprekend ook ontstaan aan meubels. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding achter de wand waar je een antieke kast tegenaan hebt staan. Reden genoeg om een lekkage in een vroeg stadium aan te pakken.

In dit artikel vind je voorbeelden van lekkages die veel in huis voorkomen. Vaak gaat het om loodgieterswerk. Veel loodgieters bieden tegenwoordig een spoedservice aan.

Een lekkage rond een leiding in huis 

Leidingen kunnen op verschillende manieren gaan lekken. Zo kan er sprake zijn van een verkeerde manier van aanleggen. Hierbij ontstaat mogelijk speling tussen de verschillende leidingstukken. Via deze speling kan vocht uit de leidingen sijpelen. Ook kan een leiding knappen als gevolg van grondvorst. Grondvorst zorgt ervoor dat het water in de leiding bevriest en vervolgens uitzet. Hierbij neemt de druk op de leidingwanden toe, waardoor de leiding knapt en begint te lekken. Let wel, dit risico loop je alleen bij leidingen die naar buiten toe lopen en in de wintermaanden niet gebruikt worden. Door deze leidingen aan het begin van de winter af te sluiten wordt het knappen hiervan voorkomen.

Tip: zorg dat je de leidingen na het afsluiten hiervan leeg laat lopen door de kraan nog enige tijd open te zetten. In de lente kun je de kraan opnieuw aansluiten.

Lekkende sanitaire voorzieningen in de badkamer 

Niet alleen leidingen kunnen gaan lekken. Ook rond sanitaire voorzieningen kunnen lekkages optreden. Deze lekkages zijn bijvoorbeeld het gevolg van een geknapt ringetje rond een kraan, sifon of doucheputje. Het vervangen van het ringetje is iets wat je zelf zou kunnen doen. Er zijn verschillende websites waarop losse onderdelen besteld kunnen worden voor het repareren van sanitaire voorzieningen. Houd er echter rekening mee dat het opsporen van een dergelijke lekkage niet altijd even gemakkelijk is. Loodgieters beschikken over de hulpmiddelen en ervaring om de bron op te sporen.

Schade aan het dak als oorzaak van een lekkage 

Een derde type lekkage waarbij de hulp van een loodgieter wenselijk kan zijn, is schade aan het dak. Deze schade ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een tak of klein steentje, die tegen de dakbedekking slaat bij een storm. In de dakbedekking kunnen scheurtjes ontstaan, waarlangs vocht naar binnen loopt. Een loodgieter of dakdekker kunnen de scheurtjes dichten om een verergering van eventuele vochtschade tegen te gaan. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om de dakbedekking tijdelijk af te dekken met een groot stuk plastic. Op een later moment kan een dakdekker voor een blijvende oplossing zorgen.

Probeer het vocht bij ieder van deze lekkages zo goed mogelijk zelf op te vangen. Het verkleint de kans op waterschade.