Slim besparen in je huis

Je wil besparen op je vaste lasten. Dat is een goed idee. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Wanneer je begint met het minder gebruiken van elektra, zal je dat zeker terug zien op je rekening. Hieronder een aantal tips om je vaste lasten terug te dringen.

Verwarm je huis sneller en slimmer

Vooral in de winter is de verwarming een grote kostenpost. Hier kan je op besparen, door je huis sneller en slimmer te verwarmen. Gebruik bijvoorbeeld radioventilatoren om je huis sneller te verwarmen, hierdoor hoef je je huis minder te verwarmen. Hierdoor woon je comfortabeler en help je het milieu.

Vervang je gloeilampen door LED

Heb je nog ouderwetste gloeilampen in huis? Dan is het hoog tijd om deze te vervangen. Gloeilampen trekken namelijk onnodig veel energie. Je huis vervangen met LED verlichting is misschien wel een grote investering, maar die investering heb je zo terug verdient. LED verlichting gebruikt namelijk veel minder stroom dan gloeilampen.

Was je kleren op lagere tempraturen

Een wasmachine gebruikt veel energie voor het verwarmen van het water. Was bijvoorbeeld je kleren op 30 graden in plaats van 40 graden. Wassen op 30 graden scheelt zeker een kwart aan stroom. Het is dus een goed idee om te wassen op lagere tempraturen.

Maak gebruik van een droogrek

Behalve tijdens wassen, kan je ook tijdens het drogen energie besparen. Hang bijvoorbeeld je was op in plaats van de droger te gooien. Hiermee bespaar je ook veel stroom. Kan je echt niet zonder droger? Gooi dan alleen grote dingen zoals handdoeken en lakens in de droger en droog je gewone kleren op een rekje.

Ontdooi je vriezer regelmatig

Wanneer je vriezer een vries laag heeft van meer dan 2 millimeter gebruikt je vriezer 10 procent meer stroom. Ontdooi dus je vriezer regelmatig om dit te voorkomen.

Zet apparaten volledig uit

Waar men vaak niet aan denkt zijn de sluipverbruikers. Dit zijn bijvoorbeeld apparaten die op stand-by staan en dus nog steeds wat stroom gebruiken. Sommige apparaten hebben enkel en alleen stand-by stand, het is dan handig om de volledige stekker eruit te trekken.