Welke vlag mag je thuis ophangen?

Als er wat te vieren valt, dan is dat ook vaak te zien aan de decoratie van het huis. Bij verjaardagen hangen we slingers op en blazen we ons een ongeluk om deze ook nog eens te voorzien van een portie ballonnen, met kerst zetten we natuurlijk de kerstboom neer en tijdens officiële feestdagen zoals Koningsdag hangen wij de Nederlandse vlag uit. Maar is het naast deze vlag ook toegestaan om thuis andere vlaggen in de mast te hijsen?

Landenvlaggen en provincievlaggen

Om gelijk een antwoord te geven op bovenstaande vraag: ja, het is toegestaan om naast de Nederlandse vlag ook gebruik te maken van andere vlaggen. Wel zijn er een aantal regels waar jij je aan moet houden, hierover later meer.

Naast de Nederlandse nationaliteit, kan jouw gezin ook een andere nationaliteit hebben. De vlag van dit land mag je dan ook in de mast hangen bij passende gelegenheden. Daarnaast zijn er naast de landenvlaggen ook nog provincievlaggen verkrijgbaar van alle provincies in Nederland. Zo kan jij je tuin bijvoorbeeld opleuken met de Friese vlag in de vlaggenmast. Tenslotte zijn er nog de bedrijfsvlaggen, deze mogen dag en nacht opgehangen worden.

De oranje wimpel

Soms prijkt er ook een oranje wimpel boven de Nederlandse vlag. Maar deze mag niet altijd gebruikt worden. Je mag alleen met deze oranje wimpel vlaggen wanneer het Koningsdag is, of wanneer Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Amalia jarig zijn. Wanneer de andere prinsesjes hun verjaardag vieren, wordt er dus geen wimpel aan de vlag gehangen.

Let op het protocol

Wat betreft het ophangen van vlaggen is het altijd wel verstandig om goed te letten op het vlagprotocol. Deze kan je ook vinden op de website van de Rijksoverheid. Hier staat bijvoorbeeld dat je de Nederlandse vlag na zonsopgang op mag hangen en voor zonsondergang weer binnen moet halen. Dit geldt echter niet voor de provincievlaggen en bedrijfsvlaggen, deze mag je dag en nacht buiten laten wapperen aan de mast. Voor alle vlaggen geldt echter wel dat het geen gevaar mag vormen. Hang het doek daarom nooit te laag bij de grond, zodat anderen er niet verstrikt in kunnen raken of om te voorkomen dat ze geen zicht meer hebben op de weg.