Wonen in de stad? Lees deze tips! 

Wonen in een grote stad biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, die vaak om de hoek zit. Of wat te denken van de uitjes die je hier kunt ondernemen? Daar waar je voor een uitje vanuit een dorp vaak al snel vijftien tot dertig minuten moet reizen. Toch zitten er aan het leven in de stad ook nadelen. De kans op een inbraak in huis is groter, doordat inbrekers minder snel opvallen. De sociale controle is vaak beperkter dan in een kleiner dorp. Om de kans op een inbraak te verkleinen, zet een ervaren slotenmaker in dit artikel een aantal tips op een rijtje.

Tip: bekijk de website van de politie eens, waar je een interactieve kaart vindt met de laatste inbraakpogingen in jouw wijk. Het geeft je een goed beeld van de noodzaak van inbraakbeveiliging.

Zorg voor het juiste hang- en sluitwerk op ramen en deuren 

Een goede beveiliging van je woning begint met het gebruik van het juiste hang- en sluitwerk. Schakel een slotenmaker in om je hierover te laten adviseren. Je kunt vanzelfsprekend ook zelf op zoek gaan naar sloten. Hierbij is het raadzaam om te kijken naar de SKG-beoordeling die aan de sloten gegeven is. Een SKG-beoordeling van twee of drie sterren geeft aan dat het slot een (zeer) goede weerstand biedt aan inbrekers.

Verschillende soorten raamsloten 

Vaak wordt enkel gezocht naar goede sloten voor op de deur van je woning. Het is echter minstens zo belangrijk om ook ramen en bijvoorbeeld een schuifpui goed te beveiligen. Inbrekers zouden via het balkon van de buren naar het jouwe kunnen klimmen. Als de schuifpui niet is afgesloten, is de kans op een inbraak relatief groot. Ramen kunnen beveiligd worden met bijzetsloten. Er zijn verschillende soorten bijzetsloten verkrijgbaar, te weten: opleg- en insteeksloten. Het is afhankelijk van het type raam wat je hebt, welk bijzetslot het meest geschikt is.

Een alarmsysteem in je huis installeren 

Inbrekers weren lukt vaak niet met enkel goede sloten. Het is sterk aan te raden om deze goede sloten te combineren met een alarmsysteem. Je kunt een alarmsysteem helemaal naar eigen inzicht samenstellen! Kies bijvoorbeeld voor een bewegingssensor in combinatie met magneetcontacten. Deze magneetcontacten activeren het alarm, zodra het contact tussen beide magneten verbroken wordt. Om het alarmsysteem op de juiste wijze vorm te kunnen geven, is het slim om allereerst mogelijke risico’s in kaart te brengen. Welke route volgt een inbreker? Hoe kun je een inbreker tijdens deze route stoppen?

Gebruik een slimme deurbel naast de deur 

Bij het leven in een stad mag ook de slimme deurbel niet ontbreken. Vaak zie je voor het openen van de deur niet wie er aangebeld heeft. In het bijzonder wanneer je in een portiekwoning leeft. Met een slimme deurbel weet je zeker dat het veilig is om de deur ook laat op de avond te openen. Ken je iemand niet? Laat de deur in dat geval dicht! Naast een slimme deurbel zou je camera’s aan de gevel van je woning kunnen bevestigen.