Zakelijk glasvezel prijzen: waarom zit er soms zo’n groot verschil in?

Tussen een zakelijke en particuliere glasvezelverbinding zit een groot verschil. Wat meteen opvalt zijn de prijzen: soms is zakelijk internet wel 10x zo duur. Hoe kan dit, wat zijn de verschillen? Het is toch allebei glasvezel? Dat klopt, maar het is niet het zelfde.

Glasvezel is niet overal verkrijgbaar in Nederland. Het is afhankelijk van het feit of jouw wijk, dorp of bedrijventerrein is verglaasd door een marktpartij als Reggefiber, Cogas, Caiway of een lokaal initiatief op het gebied van het aanleggen van glasvezel. Wij werken samen met meerdere netwerkbeheerders zodat we voor jouw bedrijf de beste verbinding kunnen selecteren. Via de Postcodechecker kun je gemakkelijk zien welke verbinding op jouw adres beschikbaar is.

Het goedkoopste glasvezelnetwerk

Reggefiber sluit complete dorpen en steden aan op het glasvezelnetwerk. Dit is het zogenoemde FttH netwerk, dat voor een heel voordelig tarief kan worden aangeboden. Reggefiber legt heel efficiënt glasvezel aan in gebieden waar woningen en bedrijven dicht op elkaar staan. De graafkosten vormen vaak het grootste gedeelte van de kosten en op deze manier kunnen die zo laag mogelijk worden gehouden.

4 belangrijkste prijsbepalende factoren

De eigenaar van het netwerk bepaalt de prijs. Alle andere aanbieders behalve Reggefiber, hanteren verschillende tarieven die soms mijlenver uiteen lopen. Glasvezelnetwerken vergelijken is echter bijna net zoiets als appels met peren. Het zijn totaal verschillende producten. Waar zitten dan de verschillen in?

  1. Uptime. Bedrijven eisen vaak een uptime van minimaal 99.9 procent of meer. Bij FttH netwerken is dit 95 tot maximaal 98 procent. Als je echter via Fieber een verbinding afneemt via dit netwerk, garanderen we deze beschikbaarheid wél door middel van 24/7 support en actieve bewaking van alle verbindingen.
  2. Snelheid. Doorgaans kun je met zakelijk glasvezel veel hogere snelheden afnemen dan bij particulier glasvezel. Tot wel 1 Gb per seconde, tegenover maximaal 500 Mbps bij particulier glasvezel. Dit komt doordat de installatieapparatuur vaak kwalitatief beter is dan bij particulier glasvezel.
  3. Bedrijfslocatie. Hoe ver is jouw bedrijf gevestigd van het dichtstbijzijnde aansluitpunt? En is hier nog ruimte voor een extra aansluiting? De graafkosten bepalen het grootste deel van de aanlegkosten.
  4. Graafdiepte. In woonwijken ligt de glasvezelkabel tussen de 30 en 50 centimeter onder de tegels. Op bedrijventerreinen is dit dieper, namelijk 50 tot 80 centimeter. Bovendien zit hier een mantelbuis omheen als extra bescherming.

Overige factoren die invloed hebben op de glasvezel prijzen:

  • Open of gesloten netwerk. Je wilt als gebruiker zelf kunnen kiezen bij welke provider jij je diensten afneemt.
  • Zakelijk wordt de prijs per maand gesplitst in de huur van de vezel en de diensten die worden afgenomen.
  • Over particuliere verbindingen wordt voornamelijk internet en tv afgenomen. Zakelijk ligt de nadruk op zakelijk internetzakelijke telefonie en cloud.
  • Bij zakelijk glasvezel is het mogelijk twee volledig gescheiden glasvezelkabels aan te sluiten. Zo heb je zelfs een uptime van 99,98 procent.

Bedrijven kunnen overal in Nederland een zakelijke glasvezelaansluiting realiseren op individuele basis. Het is afhankelijk van jouw bedrijfslocatie wat de kosten hiervoor zijn.